Έλεγχος Κυήσεως

Estopause

Το Estopause περιέχει οιστραδιόλη. Η χορήγηση του ξεκινά την ημέρα της εμβρυομεταφοράς και λαμβάνεται μέχρι την ημέρα του ελέγχου κυήσεως.

Vibramycin

Το Vibramycin είναι αντιβιοτικά χάπια τα οποία λαμβάνει ο σύζυγος σε ορισμένες περιπτώσεις όταν η σύζυγος ξεκινήσει την φάση διέγερσης. Με το αντιβιοτικό αυτό επιδιώκουμε την ενδυνάμωση του σπέρματος που θα χρησιμοποιηθεί για την γονιμοποίηση των ωαρίων.

Puregon

Χρησιμοποιείται κατά την φάση της διέγερσης και περιέχει ορμόνες που παράγει φυσιολογικά η υπόφυση του εγκεφάλου. Στόχος του Puregon είναι να διεγερθούν οι ωοθήκες και να και αναπτυχθούν τα ωοθυλάκια.

Pregnyl

Η χορήγηση του γίνεται ενέσιμα, ενδομυϊκά όταν τα ωοθηλάκια είναι πλέον ώριμα. Συγκεκριμένα χορηγείται όταν με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα επαληθευτεί η ύπαρξη τριών τουλάχιστον ώριμων ωοθηλακίων. Σκοπός του φαρμάκου είναι η ωρίμανση των ωαρίων, ενώ μοιάζει με την ορμόνη LH η οποία εκκρίνεται στην μέση ενός φυσιολογικού κύκλου.

Utrogestan

Το Utrogestan είναι χάπι που περιέχει προγενεστερόνη. Η χορήγηση του ξεκινά την επόμενη μέρα από την ωοληψία. Αποδεδειγμένα και η εξωγενής χορήγηση ορμονών βοηθάει στην εμφύτευση του εμβρύου, και γι' αυτό γίνεται χρήση του Utrogestan την επομένη της ωοληψίας.

Ovitrelle

Χορηγείτε μόλις οι γιατροί διαπιστώσουν ότι τα ωοθυλάκια είναι ώριμα, για να γίνει στην συνέχεια η φάση της ωοληψίας. To Ovitrelle είναι διευκολύνει την ωρίμανση των ωαρίων, ενώ μοιάζει με την ορμόνη LH η οποία εκκρίνεται στην μέση ενός φυσιολογικού κύκλου.

Arvecap

Χρησιμοποιείται κατά την φάση καταστολής της πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας και είναι ανάλογο της GnRH. Σκοπός είναι να κατασταλλούν οι ορμόνες που παράγει ο οργανισμός.

Gonal-F

Χορηγείται ενέσιμα κατά την φάση της διέγερσης, σε δοσολογίες που αποφασίζει ο γιατρός για καθεμία περίπτωση. Περιέχει τις ορμόνες που παράγει φυσιολογικά η υπόφυση του εγκεφάλου, προκειμένου να διεγερθούν οι ωοθήκες και να ξεκινήσει η ανάπτυξη των ωοθηλακίων.

Daronda

Το Daronda ανήκει στην κατηγορία των GnRH-ανάλογων φαρμάκων που χορηγούνται κατά την φάση καταστολής. Η χορήγηση του γίνεται για να κατασταλλούν οι ορμόνες που παράγει ο οργανισμός

Ένα δεκαπενθήμερο μετά την εμβρυομεταφορά η σύζυγος πρέπει να κάνει μια εξέταση αίματος για τον προσδιορισμό της β-χοριακής γοναδοτροπίνης. Η παρουσία αυτής της ορμόνης στο αίμα δηλώνει εγκυμοσύνη. Η εξέταση επαναλαμβάνεται τρεις μέρες αργότερα και εφ’ όσον η δεύτερη εξέταση είναι επίσης θετική και η τιμή 2πλάσια της προηγούμενης θεωρούμε ότι η κύηση έχει επιτευχθεί και εξελίσσεται ομαλά. Αυτό επιβεβαιώνεται με ένα διακολπικό υπερηχογράφημα το οποίο γίνεται 10-15 ημέρες αργότερα.

Όπως και οι κυήσεις κατόπιν αυτόματης σύλληψης οι κυήσεις κατόπιν εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν απαιτούν τη λήψη κάποιων επιπρόσθετων μέτρων ή ειδικών εξετάσεων. Επίσης όλες οι κυήσεις δυστυχώς υπόκεινται σε κίνδυνο αυτόματης αποβολής στο πρώτο τρίμηνο σε ποσοστό 15-20%. Αυτή η κατάσταση δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί νωρίτερα. Έχει παρατηρηθεί κυρίως σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Εάν οι μετρήσεις της β-χοριακής γοναδοτροπίνης αποβούν αρνητικές έρχεται η περίοδος και η προσπάθεια έχει αποτύχει. Επόμενη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης θα πρέπει να γίνει μετά πάροδο 2-3 μηνών. Ο χρόνος αυτό χρειάζεται για την επάνοδο των ωοθηκών στη φυσιολογική τους κατάσταση. Είναι σημαντικό να μην χάνετε τις ελπίδες σας από το βάρος της αποτυχημένης προσπάθειας. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε και στη δύσκολη αυτή στιγμή και να επαναπροσδιορίσουμε την αγωγή που θα ακολουθήσετε στον επόμενο κύκλο, καθώς και να προτείνουμε τον απαραίτητο εργαστηριακό έλεγχο για τον εντοπισμό πιθανών δυσμενών παραγόντων για την επιτυχία της εξωσωματικής.

Επικοινωνία

  • Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
  • Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
  • Λεωφόρος Σταύρου Νιάρχου
    45110 - Ιωάννινα
  • Τηλ. Εργαστηρίου 26510 99788