Εμβρυομεταφορά

Estopause

Το Estopause περιέχει οιστραδιόλη. Η χορήγηση του ξεκινά την ημέρα της εμβρυομεταφοράς και λαμβάνεται μέχρι την ημέρα του ελέγχου κυήσεως.

Arvecap

Χρησιμοποιείται κατά την φάση καταστολής της πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας και είναι ανάλογο της GnRH. Σκοπός είναι να κατασταλλούν οι ορμόνες που παράγει ο οργανισμός.

Daronda

Το Daronda ανήκει στην κατηγορία των GnRH-ανάλογων φαρμάκων που χορηγούνται κατά την φάση καταστολής. Η χορήγηση του γίνεται για να κατασταλλούν οι ορμόνες που παράγει ο οργανισμός

Pregnyl

Η χορήγηση του γίνεται ενέσιμα, ενδομυϊκά όταν τα ωοθηλάκια είναι πλέον ώριμα. Συγκεκριμένα χορηγείται όταν με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα επαληθευτεί η ύπαρξη τριών τουλάχιστον ώριμων ωοθηλακίων. Σκοπός του φαρμάκου είναι η ωρίμανση των ωαρίων, ενώ μοιάζει με την ορμόνη LH η οποία εκκρίνεται στην μέση ενός φυσιολογικού κύκλου.

Utrogestan

Το Utrogestan είναι χάπι που περιέχει προγενεστερόνη. Η χορήγηση του ξεκινά την επόμενη μέρα από την ωοληψία. Αποδεδειγμένα και η εξωγενής χορήγηση ορμονών βοηθάει στην εμφύτευση του εμβρύου, και γι' αυτό γίνεται χρήση του Utrogestan την επομένη της ωοληψίας.

Ovitrelle

Χορηγείτε μόλις οι γιατροί διαπιστώσουν ότι τα ωοθυλάκια είναι ώριμα, για να γίνει στην συνέχεια η φάση της ωοληψίας. To Ovitrelle είναι διευκολύνει την ωρίμανση των ωαρίων, ενώ μοιάζει με την ορμόνη LH η οποία εκκρίνεται στην μέση ενός φυσιολογικού κύκλου.

Gonal-F

Χορηγείται ενέσιμα κατά την φάση της διέγερσης, σε δοσολογίες που αποφασίζει ο γιατρός για καθεμία περίπτωση. Περιέχει τις ορμόνες που παράγει φυσιολογικά η υπόφυση του εγκεφάλου, προκειμένου να διεγερθούν οι ωοθήκες και να ξεκινήσει η ανάπτυξη των ωοθηλακίων.

Vibramycin

Το Vibramycin είναι αντιβιοτικά χάπια τα οποία λαμβάνει ο σύζυγος σε ορισμένες περιπτώσεις όταν η σύζυγος ξεκινήσει την φάση διέγερσης. Με το αντιβιοτικό αυτό επιδιώκουμε την ενδυνάμωση του σπέρματος που θα χρησιμοποιηθεί για την γονιμοποίηση των ωαρίων.

Puregon

Χρησιμοποιείται κατά την φάση της διέγερσης και περιέχει ορμόνες που παράγει φυσιολογικά η υπόφυση του εγκεφάλου. Στόχος του Puregon είναι να διεγερθούν οι ωοθήκες και να και αναπτυχθούν τα ωοθυλάκια.

Οδηγίες πριν την εμβρυομεταφορά

Μια ημέρα τουλάχιστον πριν την εμβρυομεταφορά και μέχρι το τεστ κυήσεως, θα παίρνετε έξι χάπια utrogestan ημερησίως χωρισμένα σε τρεις δόσεις, δηλαδή δύο χάπια μαζί το πρωί, δύο το μεσημέρι και δύο το βράδυ. Αν το τεστ είναι θετικό συνεχίζετε τα utrogestan μέχρι τον πρώτο υπέρηχο εγκυμοσύνης. Αν το τεστ είναι αρνητικό θα σταματήσετε τα φάρμακα.

ΑΝΑΠΑΥΣΗ: Η εμφύτευση των εμβρύων θα γίνει μέσα στο διάστημα των επόμενων 2-3 ημερών, από την εμβρυομεταφορά, γι’ αυτό θα συνιστούσαμε ανάπαυση το σπίτι για 3-5 ημέρες μετρώντας από την επόμενη της εμβρυομεταφοράς. Στο τετραήμερο αυτό δεν απαιτείται ακινησία στο κρεβάτι. Θα συνιστούσαμε χαλαρή και ήρεμη δραστηριότητα μέσα στο σπίτι. Αποφύγετε οποιαδήποτε κοπιαστική εργασία. Στη συνέχεια μπορείτε να επιστρέψετε σταδιακά στις καθημερινές σας ασχολίες, ακόμα και στην εργασία σας (αν εργάζεστε), αποφεύγοντας όμως την υπερβολική κόπωση.

ΤΑΞΙΔΙ: Αν ο τόπος διαμονής σας είναι εκτός Ιωαννίνων μπορείτε να ταξιδέψετε την ημέρα της εμβρυομεταφοράς, άφοβα, με όποιο μέσο επιλέξετε (πλοίο, αεροπλάνο, λεωφορείο, αυτοκίνητο, τραίνο), σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας. Στην διάρκεια του ταξιδιού δεν χρειάζεται να είστε ξαπλωμένη. Όταν φτάσετε στο σπίτι σας θα αναπαυθείτε για τις 5 ημέρες που αναφέραμε .

ΦΑΡΜΑΚΑ: Προτείνουμε να μην παίρνετε άλλα φάρμακα πέρα από εκείνα που σας συνιστούμε. Σε περίπτωση που χρειαστεί να ληφθεί παράλληλα και άλλη θεραπεία παρακαλούμε να ενημερώνετε είτε τους γιατρούς της μονάδας μας είτε τον γυναικολόγο σας. Αν χρειάζεστε κάποιο αναλγητικό μπορείτε να πάρετε Depon ή Ponstan.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΚΑΠΝΙΣΜΑ: Δεν χρειάζεται αλλαγή του διαιτολογίου σας. Περιορίστε σημαντικά καπνό και αλκοόλ.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ: Δεν επιτρέπονται μέχρι το τεστ κυήσεως.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σας υπενθυμίζουμε ότι είμαστε πάντοτε στη διάθεση σας για να απαντήσουμε σε κάθε πιθανή απορία σας. Γι’ αυτό μην διστάσετε να μας τηλεφωνήσετε αν τυχόν προκύψουν ερωτήματα ή αν έχετε κάποιες ενοχλήσεις.

Εμβρυομεταφορά

Η εμβρυομεταφορά είναι η διαδικασία με την οποία τα έμβρυα τα οποία έχουν γονιμοποιηθεί και αναπτυχθεί επαρκώς μεταφέρονται στην ενδομητρική κοιλότητα. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα μικρό πλαστικό καθετήρα. Γίνεται από τους εμβρυολόγους επιλογή των καλύτερων μορφολογικά εμβρύων και αποφασίζεται ο αριθμός των εμβρύων που θα μεταφερθούν. Αυτό εξαρτάται από την ποιότητα των εμβρύων, την ηλικία της γυναίκας και το ιστορικό της. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η συζήτηση και ενημέρωση από τον υπεύθυνο εμβρυολόγο.

Πριν την εμβρυομεταφορά ζητάμε από τη σύζυγο να έχει πιει υγρά (νερό) και να μην ουρήσει. Με αυτόν τον τρόπο γεμίζει η ουροδόχος κύστη και απεικονίζεται καλύτερα η μήτρα. Μετά τον καθαρισμό του τραχήλου και την τοποθέτηση του μικρού καθετήρα στο τραχηλικό στόμιο γίνεται μεταφορά των εμβρύων στην ενδομητρική κοιλότητα υπο υπερηχογραφική παρακολούθηση.

Η εμβρυομεταφορά είναι κατά κανόνα ανώδυνη και δεν απαιτεί αναισθησία. Χρειαζόμαστε την ηρεμία της γυναίκας.

Μετά την εμβρυομεταφορά ζητάμε από τη σύζυγο να παραμείνει χαλαρή στο κρεβάτι για μία ώρα περίπου ώστε να αποφευχθούν συσπάσεις της μήτρας. Μετά από αυτή την ανάπαυση μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι.

Χορήγηση προγεστερόνης - οιστραδίολης μετά την ωοληψία - εμβρυομεταφορά

Η προγεστερόνη και η οιστραδιόλη είναι ορμόνες που εκκρίνονται από το ωοθυλάκιο που έκανε ωορρηξία και έχουν σαν σκοπό να προετοιμάσουν το ενδομήτριο της μήτρας να δεχθεί το έμβρυο. Στο Πρόγραμμα της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης μιμούμαστε τον φυσιολογικό κύκλο και μάλιστα προκαλούμε πολλαπλή ανάπτυξη ωοθηλακίων ώστε να αυξάνονται τα ποσά των ορμονών αυτών στον οργανισμό. Παρά την άυξηση των ορμονών φαίνεται ότι η εξωγενής χορήγηση τους στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση βοηθάει στην αύξηση του πάχους του ενδομητρίου και στην εμφύτευση του εμβρύου.

Θα ξεκινήσετε λοιπόν από σήμερα την ημέρα της ωοληψίας, προγεστερόνη που είναι τα χάπια Utrogestan σε δοσολογία δύο χάπια το μεσημέρι και δύο χάπια το βράδυ σήμερα. Αύριο και μέχρι το τεστ κυήσεως θα παίρνετε έξι χάπια utrogestan ημερησίως χωρισμένα σε τρεις δόσεις, δηλ. δύο χάπια μαζί το πρωί, δύο το μεσημέρι και δύο το βράδυ. Προτιμάμε την ενδοκολπική χορήγηση των χαπιών αφού προηγουμένως διαβραχούν.

Από την ημέρα της εμβρυομεταφοράς το βράδυ ξεκινάτε δύο άσπρα χάπια (estopause ή cyclacur) (οιστραδιόλη) συνεχώς κάθε βράδυ μέχρι το τεστ κυήσεως καθώς επίσης και μια ασπιρίνη Salospir 80gm, κάθε μεσημέρι. Την οιστραδιόλη (estopause ή cyclacur) τη σταματάτε την ημέρα του τεστ.

Αν το τεστ είναι θετικό συνεχίζετε μόνο με τα utrogestan και την ασπιρίνη μέχρι τον πρώτο υπέρηχο της εγκυμοσύνης. Αν το τεστ είναι αρνητικό θα σταματήσετε όλα τα φάρμακα.

Επικοινωνία

  • Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
  • Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
  • Λεωφόρος Σταύρου Νιάρχου
    45110 - Ιωάννινα
  • Τηλ. Εργαστηρίου 26510 99788