Γενικά - IVF

Γονιμοποίηση ωαρίων με την τεχνική IVF

Εάν μια ή περισσότερες από τις προαναφερθείσες μη επεμβατικές μεθόδους δεν οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη, τότε η IVF είναι το επόμενο βήμα. Το πρώτο μωρό που γεννήθηκε με την τεχνική αυτή, ήταν Louise Brown, το 1978 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από τότε, η IVF σε συνδυασμό συχνά με μικρογονιμοποίηση (ICSI), προόδευσε πάρα πολύ χαρίζοντας παιδιά σε αμέτρητα άτεκνα ζευγάρια. Κατ' εκτίμηση 2 εκατομμύρια παιδιά έχουν γεννηθεί παγκοσμίως ως αποτέλεσμα της τεχνικής. Με αυτή τη μέθοδο, η γονιμοποίηση δεν πραγματοποιείται στις σάλπιγγες όπως στη φύση, αλλά σε ειδικό τρυβλίο στο εργαστήριο, όπου συγκεκριμένη συγκέντρωση σπέρματος καλής ποιότητας τοποθετείται σε καλλιεργητικό υλικό μαζί με τα ωάρια. Ένα ή περισσότερα από τα προκύπτοντα έμβρυα τοποθετούνται στη μήτρα. Εάν η έκβαση είναι θετική, το έμβρυο θα εμφυτευθεί, η εγκυμοσύνη θα εξελιχθεί και η γυναίκα θα γεννήσει ένα τουλάχιστον υγιές παιδί.

Σε περιπτώσεις δειγμάτων σπέρματος με χαμηλή συγκέντρωση ή κινητικότητα σπερματοζωαρίων, είναι απαραίτητη η χρήση μικρογονιμοποίησης (ICSI), κατα την οποία ένα σπερματοζωάριο εγχέεται σε ένα ωάριο. Το επιστημονικό όνομα της μεθόδου είναι: ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπερματοζωαρίων. Η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περίπτωση χαμηλού αριθμού ωαρίων ή άλλες ενδείξεις όπως η Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση, η οποία θα πραγματοποιείται σύντομα στο εργαστήριο Γενετικής & Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Μερικές φορές η χρήση δότη σπέρματος είναι απαραίτητη στην IVF. Αυτή η επιλογή δεν συζητείται χωριστά, επειδή η επεξεργασία σε αυτήν την περίπτωση είναι ακριβώς η ίδια. Η μόνη διαφορά είναι ότι χρησιμοποιείται κατεψυγμένο σπέρμα (που θα μπορούσε επίσης να ληφθεί από το σύζυγό της), αντί φρέσκου δείγματος που λαμβάνεται την ημέρα της ωοληψίας σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.

Επικοινωνία

  • Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
  • Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
  • Λεωφόρος Σταύρου Νιάρχου
    45110 - Ιωάννινα
  • Τηλ. Εργαστηρίου 26510 99788