Ωοληψία

Estopause

Το Estopause περιέχει οιστραδιόλη. Η χορήγηση του ξεκινά την ημέρα της εμβρυομεταφοράς και λαμβάνεται μέχρι την ημέρα του ελέγχου κυήσεως.

Utrogestan

Το Utrogestan είναι χάπι που περιέχει προγενεστερόνη. Η χορήγηση του ξεκινά την επόμενη μέρα από την ωοληψία. Αποδεδειγμένα και η εξωγενής χορήγηση ορμονών βοηθάει στην εμφύτευση του εμβρύου, και γι' αυτό γίνεται χρήση του Utrogestan την επομένη της ωοληψίας.

Vibramycin

Το Vibramycin είναι αντιβιοτικά χάπια τα οποία λαμβάνει ο σύζυγος σε ορισμένες περιπτώσεις όταν η σύζυγος ξεκινήσει την φάση διέγερσης. Με το αντιβιοτικό αυτό επιδιώκουμε την ενδυνάμωση του σπέρματος που θα χρησιμοποιηθεί για την γονιμοποίηση των ωαρίων.

Daronda

Το Daronda ανήκει στην κατηγορία των GnRH-ανάλογων φαρμάκων που χορηγούνται κατά την φάση καταστολής. Η χορήγηση του γίνεται για να κατασταλλούν οι ορμόνες που παράγει ο οργανισμός

Puregon

Χρησιμοποιείται κατά την φάση της διέγερσης και περιέχει ορμόνες που παράγει φυσιολογικά η υπόφυση του εγκεφάλου. Στόχος του Puregon είναι να διεγερθούν οι ωοθήκες και να και αναπτυχθούν τα ωοθυλάκια.

Gonal-F

Χορηγείται ενέσιμα κατά την φάση της διέγερσης, σε δοσολογίες που αποφασίζει ο γιατρός για καθεμία περίπτωση. Περιέχει τις ορμόνες που παράγει φυσιολογικά η υπόφυση του εγκεφάλου, προκειμένου να διεγερθούν οι ωοθήκες και να ξεκινήσει η ανάπτυξη των ωοθηλακίων.

Ovitrelle

Χορηγείτε μόλις οι γιατροί διαπιστώσουν ότι τα ωοθυλάκια είναι ώριμα, για να γίνει στην συνέχεια η φάση της ωοληψίας. To Ovitrelle είναι διευκολύνει την ωρίμανση των ωαρίων, ενώ μοιάζει με την ορμόνη LH η οποία εκκρίνεται στην μέση ενός φυσιολογικού κύκλου.

Pregnyl

Η χορήγηση του γίνεται ενέσιμα, ενδομυϊκά όταν τα ωοθηλάκια είναι πλέον ώριμα. Συγκεκριμένα χορηγείται όταν με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα επαληθευτεί η ύπαρξη τριών τουλάχιστον ώριμων ωοθηλακίων. Σκοπός του φαρμάκου είναι η ωρίμανση των ωαρίων, ενώ μοιάζει με την ορμόνη LH η οποία εκκρίνεται στην μέση ενός φυσιολογικού κύκλου.

Arvecap

Χρησιμοποιείται κατά την φάση καταστολής της πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας και είναι ανάλογο της GnRH. Σκοπός είναι να κατασταλλούν οι ορμόνες που παράγει ο οργανισμός.

Την ημέρα που οι γιατροί θα θεωρήσουν ότι τα ωοθυλάκια είναι ώριμα, οι ενέσεις σταματάνε. Εκείνη την ημέρα θα κάνετε την ένεση Daronda και το βράδυ την ώρα που θα σας πει ο γιατρός, θα κάνετε την ένεση Pregnyl ή Ovitrelle (δύο αμπούλες , 10.000 μονάδες) ενδομυϊκά. Η ένεση αυτή γίνεται για την ωρίμανση των ωαρίων και μοιάζει με την ορμόνη LH που εκκρίνεται στη μέση ενός φυσιολογικού κύκλου 36 ώρες πριν την ωοθυλακιορρηξία. Μετά την ένεση Pregnyl/Profasi/Ovitrelle σταματάνε όλες οι ενέσεις.

Η χορήγηση της ένεσης αυτής προϋποθέτει την ύπαρξη τριών τουλάχιστον ώριμων ωοθυλακίων, με βάση τα υπερηχογραφικά και τα εργαστηριακά ευρήματα. Εάν δεν υπάρχουν οι προυποθέσεις αυτές, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μικρές και μπορεί να αποφασίσουμε την ακύρωση της προσπάθειας αυτής. Επίσης μπορεί να γίνει διακοπή του προγράμματος εάν οι ωοθήκες δεν διεγερθούν υπέρμετρα. Παρόλη τη στενή παρακολούθηση οι ανεπιθύμητες αυτές παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν στα καλύτερα διεθνώς Κέντρα σε ποσοστό 10%.

Την ημέρα και ώρα που θα καθορίσουν οι γιατροί (36 ώρες περίπου μετά την ένεση), προσέρχεστε μαζί με το σύζυγο σας για την ωοληψία. Θα πρέπει τις προηγούμενες 6 ώρες να μην φάτε ή πιείτε καθόλου. Επίσης το βράδυ το τελευταίο γεύμα θα είναι μέχρι τις 20:00 , ενώ στις 22:00 θα κάνετε ένα χαμηλό υποκλυσμό (fleet enema). Μαζί σας θα φέρετε νυχτικό και τα ατομικά σας είδη.

Το πρωί ο σύζυγος θα δώσει σπέρμα στο Τμήμα (Εργαστήριο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής) και θα σταματήσει τα αντιβιοτικά που έπαιρνε. Πριν την ωοληψία η γυναίκα πρέπει να ουρήσει. Η διαδικασία της ωοληψίας γίνεται διακολπικά, με την βοήθεια του κολπικού υπερηχογράφου, με τοπική η γενική αναισθησία. Μια βελόνα προσαρμόζεται στην κεφαλή της συσκευής υπερήχων και με άμεση οπτική καθοδήγηση εισέρχεται από τον κόλπο στις ωοθήκες για την αναρρόφηση του υγρού που βρίσκεται στα ωοθυλάκια. Το υγρό αυτό εξετάζεται στο εργαστήριο από τους εμβρυολόγους του Τμήματος για την ανεύρεση των ωαρίων. Προληπτικά πριν τηνωοληψία, σας χορηγούμε ενδοφλέβια αντιβίωση. Μετά την ωοληψία παραμένετε στο Νοσοκομείο για περίπου 2 ώρες.

Ακόμα πρέπει να γνωρίζετε ότι μετά την ωοληψία και για λίγες ημέρες μπορεί να εμφανιστεί λίγο αίμα που οφείλεται στην παρακέντηση του κόλπου. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν κάποιες άτυπες ενοχλήσεις χαμηλά στην κοιλιακή χώρα, λόγω της αναρρόφησης των ωοθυλακίων. Τα συμπτώματα αυτά δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσουν. Σπάνια κατόπιν της ωοληψίας υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας πυελικής φλεγμονής η οποία απαιτεί παραμονή στο Νοσοκομείο και χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής.

Οδηγίες μετά την ωοληψία

Στο πρόγραμμα της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης μιμούμαστε τον φυσιολογικό κύκλο και μάλιστα προκαλούμε πολλαπλή ωοθυλακική αύξηση, ώστε σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν ενδογενώς μεγάλα ποσά των ορμονών στον οργανισμό. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι και η εξωγενής χορήγηση τους στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση πράγματι βοηθάει στην εμφύτευση του εμβρύου.

Θα ξεκινήσει λοιπόν από την επόμενη της ωοληψίας λήψη προγεστερόνης που περιέχεται στα χάπια Utrogestan σε δοσολογία δύο χάπια το πρωί, δύο χάπια το μεσημέρι και δύο χάπια το βράδυ. Τα χάπια αυτά μπορεί να τοποθετηθούν και ενδοκολπικά εάν διαβραχούν προηγουμένως . Αφήνουμε στην δική σας επιλογή την οδό χορήγησης.

Οι γιατροί της μονάδας θα αποφασίσουν αν χρειάζεται επιπρόσθετη χορήγηση φαρμάκων πιθανά επιπλέον. Τα φάρμακα είναι τα οιστρογόνα, η ασπιρίνη ή και κορτικοειδή. Η χορήγηση τους εξατομικεύεται.

Μετά το πέρας της ωοληψίας και πριν φύγετε θα πρέπει να μιλήσετε με τον υπεύθυνο του συντονισμού του Εργαστηρίου Καθηγητή κ. Γεωργίου ή με την κα Χατζή, ή με τον κ. Λάζαρο, δηλαδή το επιστημονικό προσωπικό της Εξωσωματικής, διότι σήμερα θα πρέπει να ελεγχθεί το σπέρμα και να γίνει η γονιμοποίηση.

Τα αποτελέσματα της γονιμοποίησης των ωαρίων θα μας είναι γνωστά την επομένη. Σας παρακαλούμε να τηλεφωνήσετε αύριο 10:30 -11:30 π.μ. στο τηλέφωνο 26510 99783 στον κ. Γεωργίου για να σας ανακοινωθούν τα αποτελέσματα σχετικά με τηνγονιμοποίηση και να οριστεί η ημέρα της εμβρυομεταφοράς.

Επικοινωνία

  • Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
  • Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
  • Λεωφόρος Σταύρου Νιάρχου
    45110 - Ιωάννινα
  • Τηλ. Εργαστηρίου 26510 99788