Πρόκληση Ωοθυλακιορρηξίας

Ωοθυλακιορρηξία
Πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας - Ωρίμανση ωοθυλακίων
Ορμόνες

Ρυθμίσεις σχετικά με την έναρξη της πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας
Η χρησιμοποίηση φαρμάκων για τη δημιουργία πολλαπλών ωοθηλακίων είναι ένα σημαντικό τμήμα της IVF. Το θεραπευτικό σχήμα που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας, το βάρος της γυναίκας, την ανταπόκριση των ωοθηκών εάν έχουν υπάρξει προηγούμενες προσπάθειες και τη δυναμικότητα των ωοθηκών. Ένα σημαντικό μέρος του έργου των γυναικολόγων αναπαραγωγής είναι να καθορίσουν το βέλτιστο θερπευτικό πρωτόκολλο και την ιδανική δοσολογία για κάθε ξεχωριστή περίπτωση.

Γιατί
Επιθυμούμε να εξασφαλίσουμε βέλτιστη ποιότητα σε κάθε κύκλο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που πραγματοποιείται στη μονάδα μας. Επομένως όχι μόνο δίνουμε μεγάλη προσοχή στην υποστήριξη των ασθενών, αλλά και σε κάθε στάδιο της εξωσωματικής γονιμοποίησης: δηλαδή του εργαστηριακού μέρους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Διάφορες διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου εξασφαλίζουν ότι τα εργαστηριακά αποτελέσματα δίνουν τα υψηλότερα ποσοστά κυήσεων.

Πρακτικές πτυχές
Εάν είναι η πρώτη φορά που υποβάλλεστε σε IVF, η μέρα έναρξης θα καθοριστεί κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας με το γιατρό της Μονάδας και σύμβουλό σας και θα γραφτεί το σχήμα φαρμάκων που θα λάβετε.
Εάν η διαδικασία είναι ανεπιτυχής και επιθυμείτε να αρχίσετε έναν νέο κύκλο, μια νέα μέρα έναρξης θα καθοριστεί από το γιατρό της Μονάδας και το σύμβουλό σας. Γενικά συστήνουμε να περιμένετε για κάποιο διάστημα πριν ξαναρχίσετε την διαδικασία, προκειμένου να ανακάμψετε σωματικά και συναισθηματικά από την προηγούμενη προσπάθεια.

Πιθανές παρενέργειες

 • πολύδυμη κύηση
 • ωοθηκικό σύνδρομο υπερδιέγερσης

Δύο σημαντικές ερωτήσεις

 • είναι η χορήγηση ορμονών επιβλαβής;
 • θα έχω πρόωρη εμμηνόπαυση αν υποβληθώ σε πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας;

Κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού κύκλου, συνήθως μόνο ένα ωοθυλάκιο ωριμάζει πλήρως σε ωάριο. Οι ιατρικά υποβοηθούμενες τεχνικές σύλληψης περιλαμβάνουν την ορμονική διέγερση των ωοθηκών, προκειμένου ένας μεγαλύτερος αριθμός ωοθυλακίων να ωριμάσουν και πολλά περισσότερα ωάρια να είναι διαθέσιμα κατά τη στιγμή της ωοληψίας. Ποια μέθοδος διέγερσης θα εφαρμοστεί εξαρτάται από τον τύπο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που θα ακολουθηθεί.

Προετοιμασίες ορμονών και αντι ορμόνες
Οι ορμόνες που χρησιμοποιούνται για να διεγείρουν τις ωοθήκες είναι είτε ορμόνες που εμφανίζονται φυσιολογικά στο γυναικείο σώμα, είτε άλλες που συντίθενται για να επηρεάσουν και να υποκινήσουν τις ωοθήκες.

 • αντι-οιστρογόνα: συνθετικά υλικά που χρησιμοποιούνται για να διεγείρουν ελαφρά τις ωοθήκες.
 • ανταγωνιστές αρωματάσης: αυτό το συνθετικό προϊόν εμποδίζει το μετασχηματισμό της τεστοστερόνης σε οιστρογόνα μέσα στην ωοθήκη. Αυτοί δημιουργούν την αίσθηση στον εγκέφαλο ότι υπάρχουν ανεπαρκή επίπεδα οιστρογόνων και περισσότερη FSH παράγεται, διεγείρωντας κατά συνέπεια τις ωοθήκες.
 • η hMG (ανθρώπινη εμμηνοπαυσιακή γοναδοτροπίνη) είναι ένας συνδυασμός της FSH και της LH. Τα επίπεδα και των δύο αυτών των ορμονών είναι υψηλά κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Στους κύκλους IVF μια καθαρή μορφή χρησιμοποιείται, η οποία έχει την ίδια επίδραση με την FSH.
 • η FSH (ωοθυλακιότροπος ορμόνη) είναι μια από τις δύο φυλετικές ορμόνες που παράγονται στην υπόφυση. Εξασφαλίζει τη αύξηση και την ωρίμανση των ωοθυλακίων στις ωοθήκες.
 • η rec-FSH, μια συνθετική έκδοση της φυσικής FSH.
 • η LH, η φυλετική ορμόνη που υποκινεί την ωογένεση επειδή μπορεί να αντικατασταθεί από την hCG, η οποία έχει την ίδια δράση. Υπάρχει επίσης ένα συνθετικό προϊόν διαθέσιμο, η rec-LH.
 • η hCG (ανθρώπινη χοριονική γοναδοτροπίνη) ή ορμόνη κύησης έχει την ίδια επίδραση με την LH. Προκαλεί την ωρίμανση των ωαρίων μέσα σε 36-42 ώρες και χορηγείται πριν την ωοληψία.

Επικοινωνία

 • Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
 • Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
 • Λεωφόρος Σταύρου Νιάρχου
  45110 - Ιωάννινα
 • Τηλ. Εργαστηρίου 26510 99788